Dinții temporari sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. De altfel, unul dintre secretele pentru dinți permanenți sănătoși sunt dinții de lapte fără probleme, întrucât acestea se transmit dinților definitivi ce urmează să erupă. Caria este cea mai frecventă problemă dentară. La Dr. Ciucă copiii por beneficia de tratament adaptat vârstei lor, oferit de medici cu o bună pregătire și experiență.
Dentiția temporară cuprinde un număr de 20 de dinți, care încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni, procesul încheindu-se în jurul vârstei de 2 ani și jumătate (30 de luni). Dinții de lapte sunt fundamentali pentru a-i asigura copilului o sănătate orală adecvată, o capacitate de masticație, implicit, o hrănire corectă, o dezvoltare a vorbirii corectă, o dezvoltare normală a înălțimii și greutății copilului.
Erupția dinților de lapte este unică la fiecare copil, primii dinți de lapte apărând de regulă la vârsta de 6-7 luni. Există și situații excepționale, în care erupția dinților de lapte începe înaintea vârstei de 4 luni (și se finalizează înainte de 2 ani) sau când întârzie să apară până după vârsta de 1 an (caz în care erupția se va încheia după vârsta de 3 ani). În mod normal, erupția dinților de lapte se realizează treptat, câte unul sau mai mulți dinți deodată, până la vârsta de 3 ani.
„Asemenea dinților permanenți și dinții de lapte pot fi afectați de diferite probleme orale, ceea ce poate avea consecințe negative în ceea ce privește dezvoltarea sănătoasă a danturii. Spre deosebire de dintii permanenti, dintii de lapte nu prezinta acelasi nivel crescut de mineralizare iar smaltul lor este mai subtire. Motiv pentru care sunt mai predispusi la aparitia microfisurilor de smalt ce duc ulterior la aparitia cariilor. In plus igienizarea orala a copiilor se face mai dificil, acestia neavand rabdarea adultului cand vine vorba de periaj.
Pe lângă demineralizare, dinții de lapte pot fi afectați de caria dentară, care dacă nu este tratată la timp poate necesita tratamente stomatologice complexe, care au rolul de a păstra dintele pe arcadă și de a preveni tulburarea eruptiei dinților permanenți aflați în gingie. Caria de biberon apare încă de la vârste fragede la copii, poate să apară de la alăptatul în timpul nopții, ori de la lichidele îndulcite, precum ceaiul ori compotul.
Cei mai mulți părinți nu știu că o carie pe un dinte de lapte evoluează foarte repede și acest lucru se întâmplă din cauza faptului că smalțul dinților de lapte este foarte subțire, în comparație cu cel al dinților definitivi. În momentul în care caria a ajuns la camera unde se află nervul, acesta se infectează și se exteriorizează printr-un abces dentar. În toată această perioadă copilul poate avea dureri. Cea mai gravă formă este distrugerea dintelui până la nivelul rădăcinii. Atunci când apar carii sau infecții pe dinții de lapte este important să fie tratare cât mai reped, pentru că astfel este prevenită infectarea în prealabil a mugurilor dinților permanenți
„Dinții de lapte cariați trebuie tratați cu aceeași seriozitate ca dinții definitivi, prin aducerea lor în atenția medicului stomatolog, pentru un tratament corespunzător și prevenirea durerii copilului. Dinții de lapte cariați pot afecta formarea, eruperea, estetica și dezvoltarea dinților definitivi, dar pot provoca și complicații grave pentru sănătatea copilului, ca infecțiile ce se propagă în fluxul sangvin, afecțiunile cardiovasculare, renale sau ale căilor respiratorii”, explică dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie.
Erupția normală a dinților definitivi este strâns legată de sănătatea dinților de lapte. Igiena incorectă a dinților de lapte, carențele nutritive cauzate de alimentația precară, factorii genetici sau diversele probleme de sănătate ale copilului pot afecta grav erupția, estetica și sănătatea dinților definitivi. Când resorbția radiculară la dintele de lapte este inadecvată (rădăcina nu se dizolvă sub presiunea dintelui definitiv, pentru a-i face loc), singura soluție e extracția dintelui de lapte.
Primii dinți definitivi (permanenți) erup în jurul vârstei de 6 ani și nu înlocuiesc alți dinți temporari (de lapte). Este vorba de primii molarii definitivi crescuți în spatele celor temporari – numiți molarii de șase ani. Astfel, începând cu vârsta de șase ani, copiii au atât dinți de lapte cât și dinți definitivi, adeseori confundați și neglijați ca fiind dinți temporari.
Average Rating