Read Time:3 Minute, 59 Second

În cavitatea bucală există o floră bacteriană bogată. Ritual de igienizare făcut acasă nu poate îndepărta complet placa bacteriană și tartrul care se depun pe dinți. Dacă nu se intervine în timp util, bacteriile pot provoca boli ale gingiilor, sângerări, dureri, infecții sau carii. Fiind cunoscut ca cel mai mare inamic ai gingiei, tartrul dentar poate fi îndepărtat cu ușurință prin detartraj. În completarea metodelor de curățare dentară realizate la domiciliu se recomandă ședințele de detartraj o dată la șase luni.

În Craiova, la DR. CIUCĂ puteți benefica de detartraj dentar cu ultrasunete realizat cu ajutorul celui mai performant aparat de detartraj de pe piață la momentul actual EMS Prophymaster.

Vizitele la dentist pentru control și detartraj, de două ori pe an, îți vor oferi, nu doar încrederea de a zâmbi, ci vei fi protejat și de alte afecțiuni dentare precum cariile, boli parodontale și chiar pierderea dinților. Tartrul începe să se depună în jurul vârstei de 9 ani, din momentul în care apar dinții definitivi și poate fi întâlnit atât pe dinți cât și pe lucrările protetice ce înlocuiesc dinții pierduți (inclusiv pe proteza dentară).

De ce apare tartrul dentar

În mod natural, saliva și bacteriile din cavitatea orală formează o peliculă subțire, care acoperă dinții si care poarta denumirea de biofilm. De fiecare când mănânci sau bei sucuri, fie ele carbogazoase sau naturale, pelicula de pe suprafața dinților reține particule de mâncare sau zahăr și în acest fel se formează placa bacteriană.

La aproximativ o oră după periajul dentar chiar și în lipsa alimentelor placa bacteriană începe să se depună pe suprafața dinților sub forma de biofilm, în strat subțire ce va constitui ulterior mediul propice depunerii strat după strat a plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, astfel încât până la următorul periaj avem un strat gros de depunere de consistență moale. După cum îi spune și numele, placa bacteriană este în principal constituită din bacterii, ce trăiesc în mod habitual în cavitatea orală și sunt în general inofensive, atâta timp cât sunt îndepărtate la momentul potrivit. În contact cu gingia, în schimb, sunt capabile să elibereze anumite substanțe (exotoxine) care declanșează un răspuns antiinflamator din partea ei prin creștea aportului sanguin asemănător oricărei inflamații din organism. Prin lipsa periajului gingia este „depășită” de situație rămânând într-un stadiu de inflamație permanent până la îndepărtarea completă a plăcii bacteriene. Clinic apare sângerarea la contact sau spontană, senzația de disconfort, arsură, dureri la contact cu anumite alimente, presiune etc. Pe lângă bacterii placa mai conține zaharuri din alimente, carbohidrați, proteine, minerale, resturi celulare (din celulele cavității orale ce se regenerează constant). Cu cât trece mai mult timp între periaje sau cu cât acestea sunt mai superficiale cu atât mai complexă și mai bogată devine placă bacteriană, care se află totuși într-un mediu salivar ce-o va proteiniza ducând la apariția tartrului. Consistentă tartrului este una dura de aspect gălbui (sau maroniu)care nu poate fi îndepărtat prin simplu periaj. Tartrul este de fapt placă bacteriană activă mineralizată cu aceleași proprietăți dăunătoare. Dacă periajul dentar manual sau electric este efectuat corect, de trei ori pe zi (sau după fiecare masă), și completat cu mijloace adjuvante de genul atei dentare, periuțe interdentare sau dușul bucal, tartrul supra sau subgingival nu va avea timp să se formeze, detartrajul nefiind necesar. Însă se recomandă consultația de specialitate o dată la șase luni pentru un diagnostic corect”, explică dr. Alexandra Ciucă, medic stomatolog, cu specializare în parodontologie.

Ce înseamnă detartrajul

Detartrajul dentar este un tratament nedureros, o curățare mai profundă ce constă în îndepărtarea depozitului supra si subgingival de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului.

Detartajul cu ultrasunete se face în siguranță și este o tehnică foarte ușor de tolerat de pacienți și cu traumatism mult redus, față de un detartraj tradițional. De asemenea, procedura este și mult mai rapidă decât cea clasică. Tratamentul consta în detartraj ultrasonic, airflow, periaj profesional care netezește suprafețele, îndepărtează reziduurile plăcii bacteriene și ajută la o igienizare completă, fiind de asemenea, comodă și nedureroasă pentru pacient.

Cât durează un detartraj

O ședință de detartraj dentar durează între 15 și 60 de minute, în funcție de stadiul în care se află dantura pacientului, dar și de dimensiunea depunerilor de tartru. În cazul detartrajului cu ultrasunete, procedura durează 30 de minute, fiind mult mai rapidă și mai ușor de realizat decât metodele clasice.

Pe lângă rolul de prevenție, detartrajul este considerat prima prima linie a tratamentului parodontal nechirurgical. Acesta are efecte benefice atât la nivel estetic, prin îndepărtarea diferitelor pete apărute pe dinți, cât și la nivel psihologic, oferind o senzație de „curățenie” dentară”, adaugă dr. Alexandra Ciucă.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.