IMPLANTOLOGIE

Implantul dentar este solutia moderna de protezare a spatiului edentat (lipsa unuia sau a mai multor dinti). Unul dintre beneficiile implantului dentar este evitarea slefuirii dintilor adiacenti spatiului gol, astfel incat nu ii mai folosim pentru ancorarea unei punti protetice. In puntile dentare, avem nevoie de doi dinti stalpi,adiacenti spatiului gol care desi sunt sanatosi trebuie sacrificati (scoatere nervi, obturare, slefuire) insa implantul dentar elimina aceasta optiune nefericita.

Implantul dentar se comporta asemenea unui radacini dentare artificiale peste care se monteaza coroana dentara, asigurand functionalitatea si estetica dentitiei.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un surub de titan medical pur care inlocuieste radacina lipsa a dintelui natural.

Intregul sistem de implant dentar cuprinde surubul si bontul protetic (cel din urma, se afla deasupra nivelului campului gingival, fiind elementul de legatura intre implantul dentar si coroana). Bontul protetic este cel pe care se pune coroana dentara.

Cum se desfasoara consultatia?

Prima consultatie se rezuma la o examinare clinica orala a pacientului, in baza unei radiografii ortopantomografice ( panoramica/radiografie a intregii dentitii) si a istoricului dentar. De asemenea, inca de la prima consultatie se stabileste un plan de tratament complet, detaliat,personalizat si explicat, in care pacientul, tinand cont si de sfaturile si indrumarile medicului stomatolog, decide materialul coroanei finale. De asemenea, inca de la prima consultatie se stabileste un deviz financiar al planului de tratament si optiunile viabile de plata a acestuia.

Care este procedeul de inserare a unui implant dentar?

Procedeul de inserarea este o interventie chirugicala, sub anestezie locala, prin care se insera implantul dentar la nivelul osului mandibular. Interventia dentara este lipsita de durere sau discomfort iar durata medie a acesteia este intre 20-30 de minute/implant. Aceasta poate varia in functie de numarul de implanturi inserate in aceeasi sedinta.

Care este media timpului de vindecare a inserarii implantului dentar?

Dupa inserarea implantului dentar vindecarea are nevoie de o perioada cuprinsa intre 4-6 luni, in functie de procesul organic de osteointegrare a implantului dentar, perioada in care sunt necesare controale intermediare pentru verificarea interventiei si a igienei orale in zona respectiva.

Care este pasul urmator, dupa vindecare?

Dupa ce medicul stomatolog face consultatia de specialitate in care stabileste evolutia si finalizarea procesului de osteointegrare a implantului dentar urmeaza protezarea implantului (montarea coroanei dentare pe bontul protetic). Materialul lucrarii protetice ( coroanei dentare ) este ales de pacient, in functie de indicatiile si sfaturile medicului stomatolog.

Lipsa unuia sau a mai multor dinti poate crea discomfort atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere functional. Masticatia poate avea de suferit, astfel incat presiunea nu mai este proportionala si echilibrata. De asemenea, implantul dentar opreste migrarea dintilor existenti si asigura o ocluzie corecta din punct de vedere functional. Toate aceste lucruri sunt precizate si explicate de catre medicul nostru chirurg, Dr. Eduard Ciuca, in cadrul unei o consultatii de specialitate.

O sa simt durere in vreo etapa din intregul plan de tratament?

In stomatologia si chirugia dentara moderna nu mai exista durere. Interventiile sunt realizate sub efectul anesteziei locale, asigurand confortul pacientului si medicului chirurg, in timpul interventiilor.

Ce avantaje prezinta inserarea unui implant dentar?

Zambetul functional si estetic! Fizionomia si armonia trasaturilor faciale! Eliminarea eventualelor probleme ale masticatiei! Evitarea slefuirii dintilor sanatosi!